ALERTA PANTALLES! FEM-NE UN ÚS RAONABLE.

ALERTA PANTALLES! FEM-NE UN ÚS RAONABLE.

El confinament continua i l’estat excepcional ha passat a formar part del nostre dia a dia. Durant aquest temps hem estat connectats a l’exterior gràcies la tecnologia. Les propostes lúdiques i educatives s’han multiplicat a través de la pantalla i poden ser una gran alternativa per seguir treballant els continguts escolars, mantenir el contacte amb familiars i amics, jugar o simplement distreure’s. Però hem d’anar alerta i no fer un ús abusiu d’aquests recursos ja que poden interferir en el desenvolupament del nen.

Els estímuls que ens proporcionen les pantalles son molt potents, i els infants tenen tendència a “enganxar-se”, ja que els atrau molt i l’activitat mental que els requereix és menor. La imatge és immediata i el nen és un simple receptor. La gran quantitat de percepcions a les que un infant es veu sotmès quan és col·locat davant de la pantalla és immensa i estar exposat gaire estona  té conseqüències. 

C:\Users\Rosa\Desktop\nens-tablets.jpg

És important acompanyar-lo davant la pantalla. No hauria de ser sempre un recurs per quan no puguem estar per ells. Hem d’estar al seu costat i donar resposta a possibles pors, dubtes, confusions que puguin tenir davant de les imatges. Hem de parlar del què els agrada, del què es juga a la pantalla.  Hem d’acompanyar en l’elecció del què es mira. 

EL NEN NECESSITA EL COS I EL MOVIMENT PER DESENVOLUPAR-SEC:\Users\Rosa\Desktop\saltar sobre del llit.jpg

La invasió dels jocs i tot el que és electrònic limita als infants en el seu joc i en el seu desenvolupament, amb una tauleta o mòbil juga amb les imatges però no amb el cos. L’infant necessita el cos i el moviment per desenvolupar-se, necessita experimentar i necessita sentir. Necessita un adult al seu costat que li parli i que l’escolti. Un adult que li proporcioni oportunitats per moure’s, per jugar, per interactuar amb els objectes i l’entorn, tot això l’infant ho ha de viure en primera persona. El  nen ha de viure les seves pròpies emocions.

Perquè sorgeixi la imaginació i la creativitat els infants han de jugar amb el cos, han d’interactuar amb els objectes i els altres, han de viure el que juguen. Amb el joc viscut en primera persona els infants enllacen el que és  real,  el simbòlic i l’imaginari. 

Així que, aquests dies a casa hi ha d’haver moments per tot, fins i tot per un ús raonable de la pantalla. També per a l’adult, penseu que el nen reprodueix el model que veu a casa i aquests dies és un recurs molt utilitzat a les cases del qual costa desconectar.  

Sobretot no podem oblidar que l’activitat fonamental dels infants és el joc, font inesgotable d’aprenentatges en tots sentits ( motriu, llenguatge, raonament, expressió…), els hi  hem de  donar possibilitats que permetin el moviment lliure i espontani. És important que els infants es puguin expressar a través del cos i del moviment però també a través d’altres mitjans (dibuix, modelatge, construcció). 

Hem de recuperar el temps per jugar. No cal jugar amb els nostres fills amb una finalitat d’aprenentatge concreta, hem de jugar gaudint de moments compartits. Allunyant-nos per uns moments d’aquest món digital al qual ens veiem empesos. 

C:\Users\Rosa\Desktop\pessigolles.jpg

Jugar sense pantalles. Amb què et quedes, amb la foto o amb la vivència?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s